onsdag 31 mars 2010

Ändrad inställning till vätskebälte

Premiärmilen är sprungen och därmed överstökad. Härnäst gäller som sagt Kungsholmen Runt där helt andra förutsättningar kommer att råda. Antagligen är kyla och snöstorm något man slipper oroa sig över. Istället smyger sig andra orosmoment som värme och vätskebrist in vilket är ingenting Roadrunner hittills behövt fundera så mycket över. Men under de senaste dagarna ha frågan väckts, inte minst efter att samtalsämnet berördes under bilfärden till Premiärmilen tillsammans med Lars.

Inte ens under mina långpass har jag haft varken kolhydrater eller vätska med mig. Mest av den enkla anledningen att jag inte haft något vätskebälte men bakom detta finns det ytterligare anledningar.

För det första har jag velat bättra på min fettförbränning genom att helt enkelt strypa kolhydrattillförseln under timmarna innan träningen. Å andra sidan kan man ju tycka att vanligt vatten skulle kunnat duga, men jag har varit lite nyfiken på hur det känns i kroppen när vätskebristen gör sig påmind. Ett sätt att bättra på pannbenet alltså.

Av någon dunkel anledning har jag också fått för mig att det är lite ”fusk” med ett vätskebälte fullt av härlig kolhydratladdad vätska med sig under en tävling. Men efter att ha tänkt igenom saken ordentligt (vilket jag inte alls hade gjort tidigare) har jag helt och hållet svängt i frågan. Inget fusk, bara fair play. Och under tävling gäller ju helt andra förutsättningar och regler än under träning.

Under Kungsholmen Runt kommer jag således synas iförd vätskebälte. För att inte tala om under Stockholm Marathon då jag utöver vätskebältet dessutom planerar att knapra i mig en och annan Dextrosol. Bara jag nu inte chockar kroppen genom att plötsligt börja tillföra kroppen kolhydrater under min löpning… Det sägs att man gör klokt i att redan innan ett lopp prova på den sportdryck som serveras utmed banan. Jag är lite orolig för att jag i och med det ska minska fettförbränningen, men det kanske jag får vara beredd att ta.
Löplabbet har ett utbud av fyra olika vätskebälten. Är det något av dem (eller kanske något helt annat!) som ni kan rekommendera? Ett plus är om själva öppningen är relativt stor så att man enkelt kan fylla på vid vätskekontrollerna.

16 kommentarer:

  1. Personligen tycker jag vätskebälte verkar obekvämt och onödigt att kånka på, eftersom sportsaft serveras längs banan på de flesta lopp. På 10-km tror jag inte det är lönt att dricka, har provat det på halvmara också vilket inte blev så lyckat..

    SvaraRadera
  2. På de stora halvmarorna och på maran är det så bra service att du inte behöver vätskebälte. Tobias (snabb, snabbare, snabbast-bloggen) och jag drack EN gång efter 10km på Stockholm halvmarathon i september, det räckte.

    När jag springer långpass på träning, i alla fall på mina 30km-pass har jag ett SOC-vätskebälte från Stadium med fyra flaskor, funktionellt och praktiskt med fickor också för mobil och nycklar.

    SvaraRadera
  3. Jag kör Perfekta med plats för 5 flaskor. Jag har bara använt bältet under träning, med 2-5 flaskor beroende på distans. Även om jag springer 5-10km så är det fint att ha en slurk tillgänglig vid nerjoggen. Jag kör för det mesta bara vatten. Dessutom finns det en ficka för mobilen som jag aldrig är utan efter jag stötte på en cyklist som stöp framför mig i skogen. Armen hoppade urled och han hade diabetes. Det var rätt stressande innan det dök upp en hundägare (med mobil) som hjälpe till att få honom till sjukhus. Då bestämde jag mig, aldrig ett löp utan mobilen.
    /Sven

    SvaraRadera
  4. Om du inte är väldigt kinkig med vätskan, vilket det inte verkar som om du inte har haft något alls tidigare, så ser jag ingen anledning alls att bära med sig någon på tävling, och speciellt inte på större lopp som Stockholm Marathon. Dextrosol har jag själv burit med mig, men sådär nödvändigt har det inte känts.

    På träning är det en annan sak, speciellt nu när det börjar bli varmare. Jag kör med en Camelbak som funkar jättebra. Rekommenderas verkligen, speciellt på varma långpass. Det ska till ganska många vätskebälte-flaskor för att komma upp i samma volym som man bär med sig i en sån.

    SvaraRadera
  5. Hmmmm! För en som tränar som jag (för mig långt och långsamt) så har vätskebältet varit en fröjd. Alla pass under 10 km känns helt poänglösa med vätska, men jag har bestämt mig för att "träna" att dricka på alla pass 10 km och upp. Inte så mycket för att jag behöver vätska utan mer för att faktiskt lära mig dricka under arbete. I början var det inte att leka med. Min kära hustru införskaffade mig ett SOC-bälte med fyra småflaskor som hittills täckt behoven. Sitter dessutom otroligt bekvämt till skillnad från andra jag testat. TIPS! Testa bälten under löpning (även om det bara är i butiken)! Ska du nöta många mil är det inte oviktigt att bältet sitter bra och inte stör...

    SvaraRadera
  6. Personligen tycker jag att på Halvmara behövs inte vätskebälte. Vätskestationerna räcker gott.

    Dock skulle jag rekommendera dig att tänka igenom hur du vill göra på Sthlm Marathon och göra likadant inför och på halvmaran.

    Om du vill göra en laddning av kolhydrater så gör så inför halvan (men inte lika mkt), vill du köra gel på maran så gör det på halvan, kör den sportdryck du tänkt köra på maran även på halvan och att även springa i de kläder du tänkt på maran även på halvan. Allt för att inte drabbas av överraskninger på maradagen.

    Se alltså halvan som en generalrepetition.

    SvaraRadera
  7. Anledningen till att jag tror mig behöva vätskebälte är att jag svettas ymnigt, vilket inte framgick i mitt inlägg. Jag är därför lite orolig över vad vätskebristen kan ställa till med. Sen är jag lite orolig över att det kommer att vara trångt vid vätskestationerna första halvan under maran och tänkte att det kanske kan vara bra att hålla sig till medtagen vätska den biten för att inte riskera att tappa en massa tempo. Detta var Lars idé och jag tyckte att den lät bra.

    Hmmm... tack i alla fall för alla synpunkter. Det känns som om jag inte är helt på det klara med hur jag ska göra i vätskebältesfrågan än. Vid närmare eftertanke är det nog maran jag är mest orolig för och huruvida det blir vätskebälte under halvmarorna är nog avhängigt av vilket väder det blir. Dynghett = vätskebälte, oavsett service utmed banan.

    SvaraRadera
  8. Om man håller ditt förväntade mara-tempo (vilket är ungefär som mitt) så är bara trängseln vid vätskekontrollerna ett problem på den första kontrollen. Det brukar jag undvika genom att ha en vattenflaska i handen från starten som man dricker ur vid behov första halvmilen och sen kastar bort. Från andra kontrollen och framåt har jag aldrig haft några trängselproblem.

    SvaraRadera
  9. Jag haller med om att inte tillfora kolhydrater vid kortare an 10k, daremot behover jag vatten och salter for att inte fa en hejdundrande huvudvark. (har i sodra Kalifornien ar det iofs betydligt varmare aret runt).

    Jag kan rekommendera Amphipod balte (http://www.rei.com/product/750372) och Nuun-tabletter (http://www.rei.com/product/791943). Nuun har inga kolhydrater, bara elektrolyter.

    SvaraRadera
  10. Jag sprang maran 2009, tänkte mig sub 3:30. Jag hängde på farthållaren och sprang jämsides till 1:a kontrollen (5k). I trängseln där såg jag farthållaren för sista gången. När man tappar bort någon som springer med en stor ballong då är det trångt. En flaska som man kan skicka någonstans efter 5k låter som en god idé. Efter toabesök (sportdrycken tror jag) slutade jag på 3:51.
    /Sven

    SvaraRadera
  11. Jag håller nog fortfarande på vätskebälte. Att i lugn och ro kunna dricka i farten utan att anpassa sig arrangörernas vätskekontroller bidrar till bra flyt.

    Jag hade inte vätskebälte på maraton men väl på stockholms halvmara och lidingö, tänker testa vätskebälte de första tre milen på maran i år.

    Det som gjorde mig lite förvånad - när det gäller - kolhydrattillskott - är att man såg förbrukade energigelsförpackningar redan efter 5k på maran. Man undrar ju hur många förpackningar de bar med sig.

    SvaraRadera
  12. Här är en kvinna som i likhet med dig svettas ymnigt. Jag bara MÅSTE ha vätsketillförsel under pass längre än 15 km, annars blir jag både ledsen och kinkig :) Jag har ett vätskebälte från Perfekta med plats för åtta flaskor. Kommer antagligen medföra fem av dem på maran med samma sportdryck som serveras vid stationeran (Maxim). På Kungsholmen Runt blir det kanske 2-3 flaskor.

    SvaraRadera
  13. Petra, man ska inte dricka Maxim om man inte måste. Man ska dricka Vitargo.

    SvaraRadera
  14. På en sådan lång sträcka som maran borde väl vikten av drycken man bär med sig inverka mer än obefintligt om man har bälte?

    Enligt min förenklade logik borde det innebära, träning = bälte och vid tävling i största möjliga mån undvika att bära med sig en massa saker.

    Fast man behöver väl ha sprungit ett par ggr för att kunna bilda sig en uppfattning om vätskestationerna är tillräckligt täta och tillgängliga för ens smak.

    SvaraRadera
  15. Personligen tycker jag att det räcker med någon mugg vatten vid vätskestationerna. Det blir jobbigt för andhämtningen att hålla på med dricka under loppet.

    SvaraRadera
  16. Tack för alla kommentarer. Det är väldigt intressant att läsa era synpunkter i vätskefrågan. Varteftersom kommentarerna har strömmat in har jag svängt fram och tillbaka i vätskefrågan men nu när allt fått sjunka in under några dagar står jag nog kvar där jag började. Jag svettas som sagt något alldeles kopiöst och vätskefrågan gör mig riktigt oroad.

    SvaraRadera