söndag 7 mars 2010

Halvmara i skapligt tempo och låg puls

Roadrunner lät en halvmara avsluta en träningsvecka som givit formbesked. I strålande solsken sprang han först en dryg mil söderut och därefter lika långt norrut igen. Efter totalt 21,8 kilometer var han hemma igen och passet gick mycket fortare än han hade tänkt. Men den upplevda ansträngningen låg precis där den skulle ligga.

Jag tycker att det hänt en hel del med formen den senaste månaden. Dagens pass var tänkt att löpas i ett tempo mellan 5.30 och 5.40 per kilometer. Inledningen upplevdes som mycket lugn men visade sig gå i 5.10-tempo. Så fortsatte det under hela passet. Jag tyckte jag sprang i ett väldigt lugnt tempo men samtliga kilometrar låg i intervallet 5.00 - 5.20 min/km.

Nästan 22 kilometrar betades av. I somras upplevde jag dagens tempo som ganska snabbt på distanser närmare 20 kilometer. Som alltid så står upplevd ansträngning i direkt proportion till upplevt tempo. Följdaktligen hade jag det ganska jobbigt i detta tempo i somras. Nyss nämnda regel om proportionaliteten gällde även idag men låg upplevd ansträngning gav istället lågt upplevt tempo. I min puls kring 143 bpm upplevde jag tempot nämligen som tämligen lågt.

Jag vill gärna tolka detta som att det hänt en del med formen. 21,82 km löptes på lite drygt 1.53 och jag var skapligt pigg när jag kom hem. Nu känns det hääärligt!!!

Snittempot blev 5.11 min/km och snittpulsen som sagt 143 bpm.

6 kommentarer:

 1. Härligt när det är så där. Och solskenet tyder förhoppningsvis på att våren är på väg.

  SvaraRadera
 2. Det är nästan så man undrar om vi haft nån telepatisk koppling? Dina tider är grymma i mina ögon. Det ska bli spännande att höra din upplevelse av Premiärmilen. Det lutar ju åt halkbana då med :-) Bra jobbat!

  SvaraRadera
 3. Det låter väldigt trevligt... Själv hoppas jag på samma upplevelse när jag får dra iväg på nåt av årets första långpass. Snart. Plusgrader? Kom igen.

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta (för min egen skull). Fast glädje känner jag för att det går så fint för dig - och tjusiga skor har du fått :).

  Nu ska jag bara ta rygg på din inspiration och göra något av mitt eget springande som varit i ett stadigt harvande i en djup dalgång. Det finns få saker som kan inspirera en dögrävare i löpspåret, men när det går bra för andra - då lyfter han på huvudet och bländas av det härliga ljuset.

  Här ska springas!

  SvaraRadera
 5. Hej Henrik!

  Jag hittade din blogg när jag sökte runt efter svar angående puls. Jag är 22 år, löper en hel del och har springit gbg-varvet på 1.49. Nu har jag siktet inne på Stockhoms hlvmara den 11 september och börjar så smått planera min träning efter detta. Jag har nyligen införskaffat i en pulsklocka, något jag aldrig använ mig av innan och nu undrar jag lite vilken puls jag bör sträva efter att ligga på om jag skall springa en halvmara. Min maxpuls är 197 och just nu ligger jag på ca 75% av den under mina längre pass, är detta tillräckligt lågt?

  Tacksam om du kan hjälpa mig med detta, att sringa på känn har ju fungerat innan men... :)

  Mvh Elin

  SvaraRadera
 6. Elin! Kul att du hittade hit!

  Med pulsklocka öppnas nya möjligheter för din träning och många upplever det som att en extra dimension tillförs till deras träning. Jag springer inte en meter utan pulsklocka sedan jag skaffade den för 1,5 år sedan.

  För det första... jag tycker att 148 låter som en väldigt låg puls för dig som är så ung, även om du verkar ha lägre maxpuls än vad som är normalt för din ålder. Känner du till Maffetones formel? Googla på den i så fall eller sök vidare i min blogg. Jag tränade flera månader enligt hans metod i vintras. Enligt den formeln ska du ligga på 158 bpm när du tränar s.k. lågpulsträning och det är nog den puls jag själv skulle rekommendera dig att hålla.

  Hur upplever du ansträngningen när du springer med 148 bpm? Något säger mig att det inte är det minsta jobbigt? Försök ligg kring 158 men du behöver inte vara så strikt som Maffetone-förespråkarna (så ska du absolut inte överskrida 158, inte under några som helst omständigheter:-) ). Spring på känsla och upplevd ansträngning och tillåt dig själv att överskrida den pulsnivån ibland. Det gör inget.

  Lycka till och återkom om det är något mer du undrar eller om jag varit otydlig!
  /Henrik Roadrunner

  SvaraRadera