fredag 19 mars 2010

Fler tankar tänkta om gårdagen

Gårdagens inlägg skrevs av Roadrunner i all hast innan han kröp till sängs för dagen. Normalt skriver han alla sina blogginlägg innan läggdags men nästan alltid publiceras de först på förmiddagen dagen efter. Trots att han är skapligt nöjd redan efter första utkastet genomgår de alltid en ordentlig redigering efter att han, så att säga, sovit på saken. Stycken tas bort och andra tillförs, formuleringar ändras och ibland till och med förbättras.

Igår var jag kanske lite ivrig att låta världen få ta del av min bedrift och klickade därför på "publicera" redan efter första utkastet. Jag glömde därför skriva några saker jag suttit och funderat på under torsdagskvällen.

För det första kan jag inte nog understryka vikten av att ta reda på i vilket tempo man ska börja springa i. Det är det jag experimenterat med lite på sistone och jag tror mig nu ha hittat det optimala tempot för min del: kring 4:17 min/km på mildistansen.

Visst har jag utvecklats en hel del på sistone men en inte oväsentlig del av framgångarna beror på att jag lärt mig hur jag ska disponera mitt krut över distansen. Nu har jag i och för sig inte sprungit i maxtempo under alla tiokilometerspass nedan men i alla fall närapå. Ta en titt på denna utveckling på 10 km:

23/2   44:22
9/3     42:50
16/3   42:03

Gårdagens pass var något utöver det vanliga och jag tror mig därför veta att min gräns just nu ligger kring 42 minuter på milen (i alla fall på löpband). Om jag fortsätta utvecklas vet jag att det beror på fysisk/konditionsmässig utveckling och inte på rent taktiska och erfarenhetsmässiga faktorer. Alltså är det från och med nu det börjar bli riktigt intressant.

Jag vet nu också att jag inte bara klarar att hålla ett högt tempot utan även öka trots att intensiteten i flåset redan efter fyra kilometer (som igår) skulle fått mig att ge upp bara för ett halvår sedan. När jag hade sprungit 4 km igår övergick jag till en inandning på ett steg istället för normala en inandning på två steg. Efter 5 km lossnade det och jag kunde återgå till mer normal andning, trots att jag då höjde tempot lite grand. Jag tvingades dock återgå till ”enstegsinandningar” vid 8 km då det började bli ordentligt jobbigt.

Gårdagens pass var också tänkt som ett genrep inför premiärmilen. Jag behövde finputsa min taktik för att se om den fungerade. Det gjorde den och jag kommer att försöka genomföra premiärmilen på ungefär samma sätt som löpbandsmilen igår.

Klarar jag det så kommer jag i alla fall vara nöjd med min prestation, även om jag når mållinjen drygt tio minuter efter segraren. Jag tävlar bara mot mig själv.

5 kommentarer:

 1. Din gottegris!

  Det ser ju bara trevligt ut, kan inte annat än att bli glad att det flyter på så bra för dig.

  Vet du vad som är en bättre än en lycklig löpare, jo en ännu lyckligare löpare. Du börjar komma dit.

  Fötterna först, som vi brukar säga.

  SvaraRadera
 2. Härligt jobbat, vilken grymt bra utvecklingskurva!

  SvaraRadera
 3. Hur ser din tränings vecka ut såhär veckan före premiärmilen? Jag ska självklart oxå springa där men är intresserad av hur ditt upplägg ser ut.

  /Richard

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt, du är verkligen en inspirationskälla. Jag har själv gått över mer till snabbdistans, 10 och 5k. Har precis varit ute i lovikkavädret. Hade bestämt mig för en lätt 10:a, men det kändes så segt så jag stannade till o värmde upp för en snabb 5:a. Döm om min förvåning när jag bröt mållinjen på nytt pers, 21:16. Ett av delmålen i år har varit 21:30, så nu är det gjort. Nu är det lugn som gäller inför premiären. Hur är det med foten?
  /Sven

  SvaraRadera
 5. @BadGEAR och Petra: Ja, jag kan inte klaga på utvecklingen även om en del (ovisst hur stor) beror på erfarenhet, som skrev i inlägget.

  @Richard: Jag har inte lyckats årehämta mig efter torsdagens löpbandsrekord och kommer nog bara att springa lättdistans fram till Premiärmilen. Jag har skrivit lite grand om det i det inlägg som jag publicerade för bara en liten stund sedan.

  @Sven: bra jobbet!! Då är det inte långt kvar tills du tagit dig under 21 minuter. Kul att jag inspirerar:-). Just nu är jag rät inspirerad själv av mina framsteg. Jag är oerhört taggad inför premiärmilen, men att jag ska slå mitt löpbandsrekord är nog för mycket att hoppas på. jag kommer att vara nöjd om jag tar mig under 43 minuter. Trots det tänker jag försöka mig på upplägget från i torsdags på premiärmilen, dvs. utgångshastighet mellan 4:15 och 4:20 och försöka öka efter halva distansen.

  SvaraRadera