måndag 23 november 2009

Sub40 efter 40

En bloggkollega har döpt sin blogg till Sub40 före 40. Bloggens namn uttrycker hennes målsättning kort men klart och tydligt: att springa en mil under 40 minuter innan hon fyller 40. Sub40 före 40 är välskriven och full av intressanta detaljer om vägen mot målet. Kanske har jag inte läst bloggen tillräckligt noga men än har jag inte lyckats hitta någon information om hur långt bloggaren Ellinor har kvar till 40-sträcket. Inte heller vet jag någon om hur långt hon har kvar till just sub40-målet. Men jag ska läsa hennes blogg lite noggrannare. Just dessa detaljer gör ju läsningen mer intressant.

Även jag har satt upp sub40 som mål för 2010 och har därför varit frestad att döpa om min blogg till Sub40 efter 40. Jag fyllde själv 40 i februari i år och var då i ganska dålig löpform men i en utmärkt gymform. Ellinor, som driver Sub40 före 40-bloggen, är dessutom med i Malin Ewerlöfs och Lisa Blommés Sub40-träningsgrupp, vilket tillsammans med målsättningen gör bloggnamnet väldigt väl valt.

Det är möjligt att ett bloggnamn som klart och tydligt uttrycker en målsättning som är mycket intressant: att gå från mycket medioker motionär vid 40 fyllda till att nå drömgränsen sub40 ett och ett halvt år senare, skulle få fler läsare. Jag överväger faktiskt starkt att byta namn på bloggen, trots att jag inte tränar med sub40-gruppen och i skrivande stund inte ens är kvalificerad för detta. Det krävs nämligen att man är god för tider under 43 minuter på milen. Dit har jag gissningsvis någon dryg minut kvar i dagsläget. Jag har inte maxat distansen sedan i mitten av augusti (jag sprang då på knappt 45 minuter)och kommer inte heller att göra det förrän i mars 2010.

Jag siktar på att nå målet under hösten 2010, typ under Hässelbyloppet. Är det realistiskt att en 40-årig man kommer att klara detta? Med målinriktad träning och ett helhetsperspektiv på träning, mat och hälsa är jag övertygad om att jag kommer att klara mitt mål. Med hjälp av 4-5 timmar löpträning i veckan och en omläggning av kosten kommer jag att skapa goda förutsättningar. Som jag skrivit om tidigare tror jag mig ha goda löpargener även om jag just nu ser ut att vara anaerobt tränad efter massor av år med gymträning.

Hur jag gör med bloggens namn vet jag inte ännu. Vi får se. Även om mina ambitioner inte skiljer sig från Ellinors (att nå sub40-målet) så får jag för mig att det är en ordentlig skillnad mellan att göra Sub40 före 40 mot att göra det efter 40. Men... jag tycker att det är en större bedrift av en kvinna som närmar sig 40-sträcket att göra sub40 på milen än om en man klarar samma sak något eller ett par år efter han fyllt 40.

6 kommentarer:

 1. Jag tror absolut du kan klara det. Efter att ha läst ditt inlägg så tänkte jag på citatet "viljan att vinna betyder ingenting utan viljan att förbereda sig" Och DU har viljan, det märks i det du skriver! :)

  SvaraRadera
 2. Jag tror det är en realistisk målsättning du har. Med sådan målinriktad satsning så.
  Du ska inte köra Bore Cup i vinter för att träna i att tävla inför marsmånads mål? Första tävlingen är 5 december. Jag kommer öva på att springa med nummerlapp då. Tumme hålls för oss att vi når våra mål!

  Festligt att du oxå kommer från gymvärlden :-)

  Häls från en smickrad och hedrad Ellinor

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för din positiva kommentar på min blogg idag! Använder bloggen som en träningsdagbok med tankar och funderingar längs förbättringsvägen.

  Låter som vi har gemensamma mål, SUB40! Läste precis ditt inlägg om att byta namn på din blogg, ingen dum idé att vara tydlig med vad du vill med träningen. Namnet på min blogg (SUB40 på 365 dagar) är för att motivera mig själv så jag inte glömmer bort målet när träningen känns som tyngst.

  Hoppas vi hörs vidare i bloggosfären och lycka till med träningen!

  SvaraRadera
 4. Tycker nog att du ska ha kvar roadrunner. Annars får du ju byta namn på dina bloggar så fort du byter målsättning.

  Det är lite kul hur ens ålder kan trigga målsättningar. Det var när jag insåg att Stockholm marathon 2009 skulle gå av stapeln samma dag som jag fyllde 42 år, som jag anmälde mig. 42 år + 42 kilometer. Kan inte vara en slump.

  Själv lyckades jag, men ca 10 sekunders marginal, spränga sub40 i slutet av augusti. Nu känns den tiden ganska långt borta eftersom höger ben krånglat sedan Lidingöloppet.

  SvaraRadera
 5. sub40, jovisst för tusan. Den ska du inte bara ta, utan den ska krossa gränsen och tugga sub40 milar till frukostar en bra tid framöver.

  Framtiden är din att forma.

  Jag satte 2012 på kartan för det där med sub40 på milen. Det ska bli intressant och se hur det går. Det ger mig i alla fall anledning att blogga vidare tills dess...

  SvaraRadera
 6. @Lina: Tack för de uppmuntrande orden. Enbart vilja räcker nog inte. Utan en orubblig tro på att man klarar sitt mål räcker det inte med vilja. Eftersom jag tränat praktiskt taget hela mitt vuxna liv, om vi bortser från några år i 20-24-åråldern då jag slarvade en del, så känner jag min kropp ganska bra. Jag är ganska säker på att jag kommer att nå mitt mål. Men visst... med enbart vilja kan man också komma ganska långt.

  @Ellinor: jag kommer att köra strikt lågpulsträning till och med mars och funderar på att släppa premiärmilen och istället satsa fullt på SpringCross och Milspåret i maj. Det är inte förrän i mitten av mars jag kommer att börja höja tempot i min träning och påbörja ett mer traditionellt träningsprogram. Kul blogginlägg du skrev igår!! :-) Jag märktet att fler än vanligt besökte Roadrunner igår kväll!

  @hempa10: Jag kommer att följa din blogg. Det var första gången jag var in på den igår. Jag tror dock att jag behåller Roadrunner som namn på bloggen. Däremot kommer jag att var tydligare med Sub40 efter 40-målet i presentationen av mig själv och bloggen överst i vänsterspalten. Jag har ju även andra mål än sub40.

  @Lars: Grattis till sub40-gränsen. Jag behåller Roadrunner som namn (se ovan!). Ska dessutom utforska andra vägar upp på Tunåsen, som du skrev i din kommentar till mitt inlägg "Backarna i Röbo". Tack för tipsen!

  @BadGEAR: Sub40 är tydligen Gränsen många motionärer drömmer om och att en dag kunna notera en miltid på 39-nånting driver både träningen och bloggandet frammåt. Frågan är vad som händer när det är avklarat!? För min del är det medaljtid (sub 2.15) på Lidingöloppet som gäller innan jag fyller 45 (lite dryg fyra år kvar).

  SvaraRadera