måndag 12 april 2010

Riktigt viktigt att tänka långsiktigt!

Roadrunner är ibland lite ivrig att pressa fram resultat han kan känna sig lite stolt över. Men det kostar på och straffar sig i form av ben med stockkänsla som i sin tur gör att träningen går trögt under någon vecka. Å andra sidan behöver han ibland boosta sitt löparego genom att slå ett och annat personligt rekord. Ego-kickar i all ära men kanske det är dags att föra in träningen i en annan fas med mer ett mer metodiskt upplägg och istället reservera maxpassen för tävling.

Kanske får jag nöja mig ett tag med 42:03 på milen och 19:58 på halva sträckan. Det är ju ändå skapliga tider som kan få ligga och skvalpa i min meritlista ett tag utan att jag ska behöva känna att de måste bättras på. Så klart att det är kul och inspirerande att slå personliga rekord men det sliter och går ut över träningen under ganska många dagar efteråt.

För att få en mer långsiktig inriktning på min träning är det viktigt att även mina pass mellan maxpassen blir behagliga och kan springas på lätta ben. Så har det inte varit på sistone. Förändringar som kommer införas å det snaraste är dessa:
 • Jag måste bli bättre på att stretcha. Det slarvas fortfarande en hel del med detta.
 • Mina snabbdistanspass ska som snabbast gå i ett tempo 30-40 sekunder långsammare än max på 5 km och en minut långsammare än max på milen.
 • Jag måste börja med korta återhämtningsjoggar en eller två gånger i veckan.
Ska jag nå sub 40 i höst har jag inte råd med att vartannat träningspass springs på tunga, stela och värkande ben från ett rekordförsök typ en gång i veckan.

Nu måste träningen styras upp. Det är ju riktigt viktigt att tänka långsiktigt!

8 kommentarer:

 1. > "Mina snabbdistanspass ska som snabbast gå i ett tempo 30-40 sekunder långsammare än max på 5 km och en minut långsammare än max på milen."

  Wow, det var konservativt! Snabbdistansen är väl ändå ett kvalitetspass...? Jag tycker nog att 15-20 sekunder/min saktare än max är lagom för detta pass. Har jag missuppfattat nåt?

  I övrigt tycker jag helt klart att det är rätt tänkt. Jag har varit lika delar förvånad och imponerad av att du kunnat köra så mycket hårda pass utan att få problem.

  SvaraRadera
 2. Vänta här nu - är det totalt eller per kilometer?

  SvaraRadera
 3. Ja, du kanske har rätt Linus! 30 respektive 60 sekunder långsammare är kanske lite i överkant. Tack för synpunkten!

  SvaraRadera
 4. @Morgan: det är totalt jag menar. Vore det per kilometer skulle det bli rena återhämtningspasset.

  SvaraRadera
 5. Haha, jaaaaa du menar totalt. Då var det inte konservativt - tvärtom. :)
  Men som sagt, snabbdistans kan gå rätt snabbt tycker jag.

  SvaraRadera
 6. Tror att du tänker helt rätt här. Mitt problem har alltid varit att jag ofta kört snabbdistanserna på maxfart, vilket har brutit ner kroppen snarare än bidragit till kontinuerlig uppbyggnad.

  SvaraRadera
 7. Nu har jag hittat hit! :) Vilken trevlig blogg du har, lägger genast till den i min lista!

  Det du skriver låter vettigt i mina öron, att tänka långsiktigt inom löpningen är viktigt har jag märkt. TÅLAMOD är ett ord jag ofta brukar ta fram då jag själv är ganska ivrig och hela tiden vill pressa. Har skadat mig ett antal gånger när jag varit för ivrig men jag hoppas jag lärt mig en läxa av det ;).
  Som du skriver så satsa på lite mer återhämtningspass, dom är nog viktigare än man tror...

  SvaraRadera
 8. Ha ha, jag läste också tiden som per kilometer och inte totaltid.

  Det där är ju då fortfarande ganska tuffa pass men blir säkert jättebra om de varvas med lugnare pass. Du vet ju också att jag ofta hamnar i samma (4:30)-tempo något långsammare än tröskelfart så vem är jag att ge råd om att variera träningen!

  SvaraRadera