tisdag 27 april 2010

Den mest lustfyllda vägen mot målet?

Roadrunner är lite bekymrad över sin träning och sina målsättningar. Med så pass olika mål som sub 3.30 på maran och sub 40 på milen är det svårt att anpassa sin träning för båda målsättningarna (och för den delen sub 90 på halvmaran samt sub 2.25 på Lidingöloppet). Tveklöst vore det lättare att ha ett enda mål att fokusera på. Men kanske inte lika roligt?

Jag antar att jag gör bäst i att helt enkelt fokusera på det närmast förestående. Kungsholmen Runt går om 11 dagar men jag har ingen förhoppning om att klara sub 90 där och då. Jag springer mest för att det är kul och för att se hur mycket jag måste kapa fram till Stockholm Halvmaraton i september. Men självklart kommer jag ändå att göra mitt allra yttersta.

Även om mitt hjärta klappar lite extra för mildistansen så måste jag försöka fokusera mer på längre distanser nu. De fyra närmast kommande tävlingarna är ju minst av halvmaralängd (Kungsholmen, maran, Stockholm Halvmara samt Lidingöloppet om jag inte springer Milspåret). Sub 40-målet ska ju uppnås först under Hässelbyloppet i oktober och tyngdpunkten bör läggas på träning anpassad för längre distanser.

Jag funderar också på vad snabbhetsträning, typ de tvåhundringar jag nu fått upp ögonen för, ger för längre distanser. Att tvåhundrametersintervaller gynnar tiden på mildistanser är ju bekräftat men bidrar de med någon positiv effekt på längre distanser? Det gör de säkert, men kanske ändå långpass är att föredra för att få största möjliga effekt på längre distanser.

Å andra sidan funderar jag lite över vad långpass bidrar med för mitt sub 40-mål. Jag skulle helt klart ha lättare att nå sub 40 genom att fokusera min träning enbart på den målsättningen. Men träning för mildistansen respektive för maran är ju ändå två träningsformer som gynnar varandra i viss mån (ganska hög grad?). För ett år sedan gymtränade jag stenhårt fyra dagar i veckan samtidigt som jag försökte bli en bättre långdistanslöpare. Där kan vi snacka om två träningsformer som motverkar varandra.

Jag är plågsamt medveten om att min träning är minst sagt ostrukturerad. Jag älskar både att springa fort och långt och har ibland svårt att hålla igen, trots att jag egentligen vet att det är vad jag borde göra för att uppnå störst träningseffekt.

På gott och ont är jag ganska ostrukturerad som person. Jag saknar förmågan (läs: orken och tiden) att sätta mig ner och noga lägga upp min träning för att få den närapå optimalt anpassad för alla mina mål. Träning ska vara lustfylld och ena dagen är det tvåhundringar som lockar och nästa dag långpass. Efter ytterligare ett par dagar kan jag inte motstå en snabbdistans och vid något enstaka tillfälle kan till och med ett återhämtningspass locka. Ostrukturerad förvisso men å andra sidan är jag grymt disciplinerad och målinriktad. Men jag tenderar att välja den mest lustfyllda vägen mot målet.

Jag har fortfarande inte bestämt hur jag ska göra med Milspåret som ju går av stapeln 25/5, endast elva dagar innan maran. Klarar kroppen en maxprestation på milen och sedan återhämta sig till maran? Vad tror ni?

5 kommentarer:

 1. Har du lätt för att återhämta dig och känner dig stark så tror jag det kan vara nyttigt med en riktig "snabbdistans" innan maran. Knäcker du dessutom sub 40 så är det ju skönt att ha det i ryggen på maran :)

  Känner igen mig i dina tankegångar kring målsättningarna. Tror faktiskt maraträningen gör att man blir snabbare även på milen, kanske väldigt individuellt också? Själv knäckte jag ju sub 40 helt oplanerat under en halvmara och jag har bara kört maraträning hela vintern. Jag kör Szalkais 3-timmarsprogram för Stockholm Marathon.

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte det är någon fara, återhämtningsmässigt, att lägga ett millopp elva dagar före maran. Risken är väl möjligtvis att du skadar dig. Men man kan trilla i hotelltrappan samma dag som loppet också. Jag tycker att du ska köra milen om du känner dig taggad för det.

  Personligen är jag helt säker på att du sänker tiden på kortare distanser även genom marathonträning, men jag tror inte att du spetsar den. På "vår" nivå så kanske det kvittar.

  SvaraRadera
 3. Jag körde Milspåret och maran förra året och det var inte problem med den fysiska återhämtningen, i sådana fall är faran mer mentalt.

  Jag tar det ändå väldigt lugnt veckan innan maran om man däremot vet att kroppen mår bra av att köra flera pass veckan innan maran kanske jag hade hoppat över Milspåret.

  När det gäller träning för mara och milen tror jag det hjälper varandra mer än det motverkar varandra så vill du köra 200-ingar, gör det! Det viktigaste är att det är roligt så att man springer så mycket som möjligt!

  SvaraRadera
 4. Tror absolut att ett 10km så pass lång tid innan är jättebra! Kör på!

  SvaraRadera
 5. Skulle nog inte satsa för fullt pga av skaderisken.

  SvaraRadera