onsdag 14 oktober 2009

Musik för Pulszon 1 och 2

Trots att musik är ett av mina allra största intressen och trots att jag lyssnar på musik nästan jämt annars så har jag hittills avfärdat tanken på att lyssna på musik under mina löprundor. På något sätt har jag funnit det meditativt att bara lyssna till ljuden från omgivningen, andras steg, mina steg och min andhämtning. Under tävling är det dessutom riktigt inspirerande att lyssna till flåset från sina medtävlande.

Härom veckan fick jag frågan från en kompis om jag brukade lyssna på musik under min löpning. Han berättade att han alltid har musik i öronen när han tränar och hans ord fick mig att börja tänka om. Eftersom musik ofta får mig att prestera bättre även på andra sätt än rent fysiskt och dessutom ökar välbefinnandet och endorfinutsöndringen, varför skulle den då inte få mig att prestera bättre i löpspåret? Och utöver det endorfin som utsöndras av själva löpningen kan ju ett extra tillskott aldrig vara ovälkommet. Jag har hittills inte provat lyssnat på musik under löpningen men har långt framskridna planer på att prova. Förutom att en iPod med armband har införskaffats så har det även gjorts i ordning en mapp med musik jag tror lämpar sig bra för löpning. Av nyfikenhet har jag också googlat lite för att få reda på vad andra lyssnar på ute i löpspåret och upptäckt att det som lyssnas på mest är hårdrock och eurotechno i stil med E-type, åtminstone utifrån de få webplatser jag kollat upp.

När det gäller mig skulle jag inte stå ut en meter med någon av dessa genrer i lurarna. Till vardags lyssnar jag nästan bara på lugn musik, företrädesvis soul och lugn pianojazz. Vill jag ha lite mer aggressivitet och mer tryck i lurarna blir det helst hiphop, men den jag föredrar är relativt städad jämfört med annat i genren. Ja, jag vet… det finns de som brukar säga att jag är född med fel hudfärg. Hiphop har fungerat bra under gymträning och borde fungera bra även under tempo- och snabbdistanspass. Jag brinner av iver över att prova, och för att inte tala om över att få komma ut och springa över huvud taget efter fem veckor av sjukdom.

Men eftersom mina första pass med början på torsdag kommer att bli lugna har jag laddat iPod:en med soft musik och här är ett tips på ett antal låtar som borde fungera bra under återhämtning och distanspass. Samtliga är gåshudsframkallande när de avnjutes i lugn och ro och jag vet faktiskt inte om jag kan tänka mig en mer storslagen känsla än att få springa in på Lidingöloppets upplopp till refrängen i Diana Ross’ version av Ain’t No Mountain High Enough efter ett väl genomfört lopp och bra väder.

Låtarna är länkade för avlyssning på youtube.

1. With each beat of my heart - Stevie Wonder
2. I can't help it - Michael Jackson
3. Welcome - Maxwell
4. Where is the love - Roberta Flack & Donny Hathaway
5. Sweet love - Anita Baker
6. Jonz in ny bonz - d'Angelo
7. Just the two of us – Bill Withers & Grover Washington
8. Lovin' you - Minnie Ripperton
9. Hope that we can be together soon – Harold Melvin & the Blue Notes
10. Ain’t no mountain high enough – Diana Ross
11. Cruisin’ – d’Angelo
12. This womans work – Maxwell
13. So I can love you - The Emotions

2 kommentarer:

  1. Kan du inte lägga ut dina låtlistor som spellistor i Spotify istället? Då är det enkelt att lyssna igenom dem. Bara ett tips!

    SvaraRadera
  2. Eh... jag är en sån där som är tre år efter med det mesta. Bl.a. så är jag en av de få svenskar som fortfarande köper skivor.

    Jag har nyligen upptäckt iTunes så Spotify lär det dröja ett par år till innan jag upptäcker :-D

    SvaraRadera