söndag 27 december 2009

Drygt 17 km i kyla och gnistrande snö.

Klockan 11.22 idag stod jag återigen vid elplinten som finns för beskådan i mitt förra inlägg. Jag hade två timmar som jag förfogade fritt över eftersom min sambo tagit med sig barnen på mellandagsrea. Termometern visade minus tolv grader men i gengäld var himlen ganska blå och vinden från i förrgår hade dragit vidare. Det var faktiskt nästan helt vindstilla.

Buffen var påträdd som en halsduk och fanns i beredskap om det skulle bli för kallt om ansiktet, men visade sig inte behövas. Att det var vindstilla gjorde att blodcirkulationen fungerade även i ansiktet.

Redan efter tre sprungna kilometrar hade jag mött inte mindre än fem löpare (vilket är c:a fyra fler än genomsnittligt) och ännu fler flanörer. Vädret var perfekt, om inte för löpning, så åtminstone för en uppfriskande promenad. När det gäller alla löpare som jag mötte idag var det säkert flera som behövde få sitt löp-lystmäte tillgodosett efter flera dagar av julfirande och det avskräckande snöovädret på juldagen.

Librobäcks cykelvägar hade hunnit plogats sedan jag var ute i snöovädret i förrgår och under dagens 17.2 kilometer uppehöll jag mig mest på mina favoritsträckor, vilket innebar en hel del stanna och vända.

Precis som i förrgår och under andra kalla dagar så håller pulsklockan på och fånar sig. När den övre pulsgränsen överskridits så ligger den kvar på, låt säga 142, lite väl länge trots att jag stannar och går. När den sedan börjar röra sig nedåt på pulsskalan så gör den det i fyra eller fem steg. Så här kan det se ut:

PIIP-142 (jag stannar och går)-PIIP-142-PIIP-142-PIIP-142 (jag har nu promenerat i åtta sekunder) - PIIP-142-PIIP-142-PIIP-142-PIIP (tolv sekunder har gått och jag fyrar högljutt av några svavelosande svordomar)-141-PIIP-136!!!??? Mycket irriterande! Det är som om siffrorna fryser fast då klockan samtidigt piper, men det har jag klagat över här på bloggen tidigare och ska härmed inte upprepa det mer. En Garmin 405 kommer att införskaffas inom ett par månader.

Kylan och alla extra kläder (samt den #£¤$* klockan!) gjorde att snittiden blev ganska kass: 5.49 min/km med en snittpuls på 137.

Planen är att hinna med två träningspass till i år. Ett på tisdag och ett på nyårsafton. I så fall kommer jag att nå upp till 27 mil under december månad.

4 kommentarer:

 1. Irriterande med pulsklockan. Jag fick ju en Garmin i julklapp så imorgon ska den provas. Hoppas att tekniken fungerar... God fortsättning!

  SvaraRadera
 2. @RosaMilton: Skulle det kunna gå för sig att få en inbjudan till din träningsblogg?

  SvaraRadera
 3. Jag har upplevt samma sak med min klocka, en Garmin 305.

  Då var det batteriet i pulsbandet som gjorde att värdena liksom frös och ändrade sig mycket vid få tillfällen istället för att ändra sig i någon form av realtid.

  SvaraRadera
 4. @Tobias: hmm... intressant hypotes. Jag har för mig att jag bytte batteri i sändaren i typ månadsskiftet juli-augusti. Men visst ska väl ett sånt batteri hålla längre än ett halvår? Särskilt när jag hade ett uppehåll på sju veckor under september-oktober.

  Pulsen har, enligt pulsmätaren, betett sig konstigt även i andra avseenden så jag kanske ska göra ett försök och byta batteri och se vad det ger. Tack för tipset!

  Men jag kommer nog ändå att byta till en Garmin 405. Den verkar mycket roligare:-).

  SvaraRadera