onsdag 3 februari 2010

Tusingar på löpband

Som ett led i projektet att försöka få igång sina MAF-tempoben tog sig Roadrunner nyligen till gymmet för att avverka sitt första intervallpass sedan i augusti. Hela förmiddagen satt han och grubblade på hur han skulle lägga upp sitt pass. Korta eller långa intervaller? Hur många? Ståvila eller joggvila och i så fall hur lång?

Jag var först inställd på att köra fyrahundringar i 3.50-tempo men ångrade mig när jag tänkte på att det inte ens är en vecka sedan jag frångick lågpulsträningen. Benen har hittills inte fått prova på högre farter än 4.15 min/km så det fick bli den farten idag. Någon måtta får det lov att vara.

Distanserna fick bli tusingar med joggvila under 2:30 i 6.40-tempo. Jag vet inte hur jag tänkte när jag bestämde att jag skulle köra 10 repetitioner. Det hade jag inte ens tid till. Och antagligen inte heller ork, skulle det visa sig.

Sex repetitioner i 4:15-tempo fick det bli, vilket kändes alldeles lagom. Visst var det svettigt men jag tror att jag skulle orkat ett par repetitioner till om jag hade haft tid.

Denna gång hade jag med mig mitt pulsband men jag hade inte kollat upp hur man tar mellantider (nej, jag har aldrig tagit mellantider tidigare!) så jag har inga ordentliga noteringar på pulsen. Då och då sneglade jag mot klockan och kunde konstatera att pulsen betedde sig som den skulle, dvs. som den gjorde i somras. Under de första repetitionerna kom jag upp i c:a 158 – 162 bpm och under de sista 165 – 173 bpm.

Jag märkte att jag hittade en löpstil där jag inte rörde mig mycket i höjdled, vilket jag har noterat att jag gjort när jag sprungit i långsammare tempon. Det verkar ofrånkomligt att falla in i en ganska studsig löpstil vid lägre tempon eftersom jag försökt undvika det utan att lyckas. Vid högre farter verkar det fungera bra per automatik.

Just nu känns det finfint! För varje pass känner jag mig piggare och piggare i benen.

9 kommentarer:

 1. Good for you! Kul att höra om pigga ben och glada miner! Bra jobbat!

  SvaraRadera
 2. Det verkar vara en bra känsla som är på intågande. Najs!

  SvaraRadera
 3. Va? Menar du att du naturligt har:
  - En studsig löpstil i lägre fart och
  - En löpstil där du inte rör dig mycket i höjdled i högre fart?

  För mig är det precis tvärtom, d v s för högre fart krävs en studsigare löpstil.

  SvaraRadera
 4. @Magnus och Sofie RW: jajamensan... nu känns det fint. Tack!

  @Linus: jag kanske tog i när jag skrev studsig men det var ett ganska målande uttryck som stod i kontrast till den löpstil jag upptäckte att jag hade i högre tempo. Men ja! Jag rör mig betydligt mer i höjdled i lägre tempo än vad jag gjorde idag i 4.15-tempo. Jag hade ett fönster med nästan spegelglas i framför mig under hela passet och jag såg att jag inte rörde mig mer i höjdled än ett par tre centimeter.

  SvaraRadera
 5. Härligt! Tror att du känner lika som jag efter att ha släppt MAFen :)

  SvaraRadera
 6. Angående pulskollen så rekommenderar jag att använda samma modell som jag körde under uthållighetstestet. 4 min i farterna 8, 10, 12, 14, 16 och 18 km/tim och notera pulsen i slutet av intervallen för sedan direkt hoppa på bandet och öka farten till nästa nivå.

  Jäkligt skoj att du hittat löpkänslan igen!! Och mtp fart och puls så verkar du vara i form trots senaste månadens bakslag med MAF-träningen.

  SvaraRadera
 7. Grymt bra jobbat att du är back on track igen!

  SvaraRadera
 8. @hempa10: tack för tipset. Ditt upplägg kommer jag nog att prova inom kort.

  SvaraRadera
 9. Glöm inte att kolla pulsen innan du börjar och sedan en minut efter avslut. Den sista mätningen ger dig en god indikation på din återhämtning. Har en formel för den uträkningen nånstans i min blogg. Kan leta fram dem om du är intresserad.

  SvaraRadera