fredag 5 februari 2010

För Roadrunner är valet enkelt: löpband framför #$*£ snömodd!

Snön suger men minusgraderna är i alla fall färre. Men det är inte tillräckligt för Roadrunner som planerar ännu ett löpbandspass i eftermiddag. Visst är löpbandslöpning ibland mördande tråkig men det i alla fall att föredra framför den gudsförgätna snömodd som just nu täcker löpvägarna i Uppsala och annorstädes. Roadrunner stämmer således in i den kör av löparbloggare som på sistone svurit ve och förbannelse åt nämnda underlag.

Jag har inga problem med att springa i obanad terräng, regn eller inte ens både och. Inte heller vattenpölar eller större ansamlingar av gegga avskräcker mig normalt. Det gör däremot snömodden och jag anar att även du, kära läsare, inte heller uppskattar underlaget ute just nu? Knappt en bloggare jag läst har kunnat hålla inne med sitt missnöje (för att uttrycka sig lindrigt) över detta på sistone.

Säkert bidrar eländet på gator och vägar att träningen blir mer effektiv. Muskler, senor och ligament får sig en ordentlig prövning av att parera halkningar, slirningar och svåra frånskjut. Utöver det mäter pannbenet säkert någon extra millimeter extra efter ett långpass i snömodden.

Just nu intresserar ovanstående inte mig nämnvärt. Jag vill springa bekvämt och kontrollerat och drar mig inte för den leda det ofta innebär att trampa löpband. När jag tänker efter så har inte den senaste veckans löpbandspass varit några större problem i det avseendet. Att ha övergivit lågpulsträningen till förmån för högre farter kan närmast liknas vid en pånyttfödelse som löpare. Att stå på löpbandet just nu känns om inte uppfriskande så åtminstone helt okej.

Eftermiddagens pass känner jag dock lite sådär inför. En och en halv timme (exklusive upp- och nedjogg) i 5.20-tempo är inplanerat. Tack och lov har jag min iPod fullmatad med schysst musik. Maxwell, d’Angelo, Jill Scott och annan neo-soul får även det monotonaste långpass på löpband att kännas mer än uthärdligt.

Som om detta inte vore tillfyllest så blir det även ett lättare pass i morgon eller på söndag. Vad det kan tänkas bli ber jag att få återkomma om, om ni inte själva har något kul att rekommendera som tar i runda slängar en timme? Dessvärre kommer helgens pass att behöva löpas i det underlag jag nyss ondgjort mig över.

6 kommentarer:

 1. Wunderbar! Jag tillhör den grupp som svurit över det förbenade "modd hell"! Jag kommer äntligen få ge mig ut i eländet imorgon efter några sjukdagar! Mitt tips är en pannbensbyggande halkrunda i slide-tempo... Äh, det är det jag lär ta:-) Lyssna på nån som inte behöver grövre pannben, hehe!

  SvaraRadera
 2. Modden funkar för lättare distanspass, tycker jag, men det är hopplöst att köra intervaller på den. Så idag blev det intervaller på löpband :)

  SvaraRadera
 3. Jag ÄLSKAR modden. Den ger så festligt löpsteg och sliter inte alls....

  *sjunger* Jag ljuger så bra....

  SvaraRadera
 4. Jag är faktiskt ingen snömoddshatare.. jag verkar liksom funka bra i modden. Men snabbt, det springer jag helst på löpband just nu :D

  SvaraRadera
 5. Det är onaturligt att halka runt i snömodd. Dessutom blir många av mina små favoritvägar norr om Uppsala så 'smala' att det känns livsfarligt att springa där.

  Jag röstar för barmark. Och det nu!

  SvaraRadera
 6. Vi verkar utöver synen på snömodd ha samma musiksmak.

  SvaraRadera