måndag 8 februari 2010

Föredömligt plogat inför snabbt återhämtningspass.

Roadrunner förvånades rejält då han gav sig ut på söndagens löprunda. Istället för det förväntade snömoddsinfernot i Librobäck möttes han istället av föredömligt plogade cykelvägar. Ännu mer förvånad blev han när även elljusspåret i Röbo var helt utan anmärkning. Åtminstone de delar som hann bespringas innan han vände hemåt igen.

Plogat i Röbo!? Dra på trissor! Sedan jag var där senast för några veckor sedan har det fallit minst två decimeter snö och den varan fanns det rikligt av redan då. Då, för tre veckor sedan, var det svårsprunget och underlaget bestod av en smal och ojämnt upptrampad snöstig. Döm om min förvåning när man igår hade plogat upp rena autostradan! Gårdagens löptur var därför rena fröjden mot vad jag hade väntat mig. Åtminstone vad gäller underlaget.

Tolv minusgrader men å andra sidan kompakt och i princip halkfritt underlag. Det enda gisslet var väl egentligen att benen kändes en aning tunga på grund av den träningsvecka i ganska tufft tempo jag har bakom mig. Tempot blev också en aning högre än vad jag hade tänkt mig. Mörkret gjorde att det var svårt att se på klockan vad kilometertiderna hamnade på och farten kunde inte anpassas därefter. Pulsen ges däremot med fetare och större siffror så den kunde jag ha koll på skapligt.

Lite förvånad blev jag också när jag kom hem och såg att mina 10,6 kilometer gått i 5,24-tempo med en snittpuls på mycket modesta 142 bpm. Passet var tänkt som återhämtning och jag hade därför planerat en snittid kring 5,40 min/km men det är såå svårt att lägga band på sig nu när jag äntligen kan ignorera pulsklockan.

6 kommentarer:

 1. Kul att du fick anständigt underlag att kuta på! När vi körde långpass i lördags blev jag tokglad när jag upptäckte att grusvägen ut mot Sunnersta var plogad hela vägen från stan! :)

  SvaraRadera
 2. Kan meddela att Röbosvängen är plogad hela vägen till Gamla Uppsala Kyrka.

  SvaraRadera
 3. @Petra: Ja, det var verkligen en positiv överraskning. Kommer nog att springa till Sunnersta inom kort. Om inte förr så åtminstone när det blir barmark. Och för att inte tala om när det blir vår... och sommar...aaahhh!

  @Lars: Jag vände när spåret (och elljuset) svängde vänster vid första backen. Ville inte fortsätta i mörkret mot Gamla Uppsala i ovisshet om det var plogat hela vägen.

  SvaraRadera
 4. Härliga sommar!! Ja, kom nu! Elaka snö - smält bort ;-)

  SvaraRadera
 5. Ett spår med bra plogad, kall snö kan ge härliga och kompletta löparupplevelser. Ljust mörker, upplyst av månsken. Tystnad förutom "knirr, knarr, knirr, knarr...". Vetskapen att "alla" andra sitter hemma i tv-soffan och hamnar efter. Greppet med broddar, som kan vara så totalt och nästan känns overkligt när man är van att halka. Det känns som man har nån James Bond-uppfinning på fötterna ibland.
  Ahhhh... Längtar efter att få springa nu (är förkyld sen 6 dar).

  På löpbandet får man inga såna upplevelser. Där kan man tröstas av att löpbandet kan hålla tempot åt en och tvinga fram den planerade träningshastigheten. Det är ju bra. Men nån upplevelse, det är det knappast...

  SvaraRadera
 6. Njut av snömodden nu när den finns, i sommar kommer vi att gnälla över att det är så jädrans varmt.

  Trevligt att du trivs med lubben.

  SvaraRadera