fredag 19 februari 2010

Stabila femhundringar i repris

Nu när Roadrunner övergivit lågpulsträningen är det svårt att välja i det rika utbud av olika träningspass som står till buds. Kanske är det ett resultat av dålig fantasi men idag kopierade han förra fredagens upplägg med intervaller om femhundra meter rakt av utan att införa den minsta förändring. Känslan efter förra veckans pass var oslagbar och det var med ett liknande endorfinrus han ville uppleva sin fredagkväll.

Hela eftermiddagen kände jag mig ganska seg och benen var långt ifrån så pigga som jag hade önskat. Men beslutet om tio stycken femhundringar i 3.50-tempo stod fast. Förra fredagens upplägg i repris med andra ord. Klockan 15.00 äntrade jag löpbandet på Sportlife Garnisonen. Efter ett par kilometers uppvärmning och lite tänjövningar höjdes tempot till 3.50 min/km i femhundra meter. Precis när första repetitionen var över upptäckte jag att det gått fortare än jag tänkt. Tempot hade varit 3.45 /km och det kändes faktiskt som det hade gått lite fortare än förra veckan.
  Roadrunner har precis stigit upp på
 löpbandet och ännu inte tagit så mycket
som ett steg. Forfarande pigg med andra ord.

Efter tredje repetitionen började jag misströsta. Skulle jag verkligen orka hela tio stycken? Förra veckan hade jag ju närapå stupat efter avslutat pass. Det var riktigt jobbigt och mina ben hade ännu inte piggnat till. Jag fortsatte i alla fall och efter sjätte repetitionen började det kännas som det skulle. 

Det flöt på bra. Åttonde repetitionen kunde denna vecka avslutas utan att ståvila måste tas till. Så även den nionde. Efter sista repetionen hade jag precis den känsla man ska ha efter ett väl genomfört intervallpass: jag skulle nog orka ännu än om jag försökte.


Roadrunner 30 sekunder efter
tionde och sista repetitionen.

Tio repetitioner fick emellertid vara nog och jag kände mig väldigt nöjd med att det i alla fall i de sista repetitionerna kändes så mycket stabilare än förra veckan. Och det är väl det som räknas. 

För att friska upp läsarens minne så genomfördes passet så här:

1. 3.50-tempo under femhundra meter, dvs. 1:55 min.
2. Inbromsning, joggvila i 6.35 min/km och acceleration upp till 3.50-tempo igen, allt utfört under två minuter.
3. Upprepning och punkt 1 och 2 nio gånger.


Roadrunner sitter och dinglar
med benen på löpbandets kant.
 
Och ett par ord om dagens outfit... Jag passade på att prova en Nike-tröja som jag fick av min syrra när jag fyllde år för ett par veckor sedan. Nike Pro lär den heta. Den satt superslimmat och det kändes som att springa i bar överkropp. Den får ett högt betyg.
 
Både tröjan och femhundringar enligt mitt upplägg kan rekommenderas.
                                                

5 kommentarer:

 1. Femhundringar är lite av en favoritintervall. På tusingar blir det lätt att jag kör för fort och jag gillar att det aldrig är långt till vilan när man kör 500m.

  Bra jobbat!

  SvaraRadera
 2. Grymt bra jobbat! Hakan slår i bordskanten när jag ser dina tider! Otroligt glädjande och motiverande! Schysst tröja!

  SvaraRadera
 3. Tack! Jo, för all del... det känns ganska bra nu. Men med tanke på att det är kring 3.50 -4.00 per km jag måste ligga på för att nå mitt sub 40-mål på milen så inser jag att jag har väldigt långt kvar och att att det kommer att bli ett väldigt jobbigt träningsår. Men kul och utmanande, dock!

  SvaraRadera
 4. Säga vad man vill om din MAF-period, men det verkar som den gav dig rejält med "spring-i-benen".

  SvaraRadera
 5. Oooh, vilka fina closeups!

  SvaraRadera