tisdag 5 januari 2010

För kallt - till och med för Roadrunner.

Termometern utanför mitt köksfönster visar bistra minus 19 grader. Det är helt enkelt för kallt, till och med för mig. För andra gången i år blir det alltså två vilodagar i rad mellan två löprundor. Så lite som jag nu sprungit under årets första fem dagar har jag inte sprungit sedan jag kom igång med min löpning igen i oktober.

I morgon lär det bli lite varmare, eller nåja... i alla fall lite mindre kallt och jag tänker därför passa på att ta en långrunda på uppemot två mil, eller kanske en halvmara till och med. Petra har fått mig att få upp ögonen för södra Uppsala och i morgon tror jag att Uppsalas Stadspark ska få utgöra startpunkt för min löprunda istället för den anspråkslösa Elplinten i korsningen Götgatan-Tegnérgatan. Uppsalas norra delar har varit lite mer lättillgängliga för mig och därför har jag nästan uteslutande hållit mig där under mina löprundor.

För övrigt kan jag meddela att 4/5 av den Roadrunnerska familjen nu är anmälda till Lidingöloppet. Själv springer jag självklart 30 km, min sambo springer 15 km, 9-åringen Rikard springer Lilla Lidingöloppet och 5-åringen Ella springer Knatteloppet. Motståndet från 9-åringen var först stort men när jag berättade att tävlingen låg nio månader fram i tiden så tyckte han att det var okej. När banan dessutom bara är lite drygt hälften så lång som den i Stadsskogen han och jag brukar springa så var det ännu bättre. 1,7 km istället för normala 3,2 km känns tydligen som en överkomlig distans. Lille Love, 1,5 år, får vänta några år till innan han är redo för Lidingöloppet:-).

Vad mer har hänt sen sist? Jo, igår fick jag ett par böcker om löpning levererade från adlibris. Denna gång blev det Aerob och Anaerob träning av Balsbo och Michalsik och Löpningens Oändliga Horisonter av Alfred Shemweta. Den förra enligt tips från redaktören bakom bloggen Sub 40 på 365 dagar.



Roadrunner har ett litet bibliotek om Löpning och annat relaterat till detta.
Vid sidan om det som finns på bilden finns en massa böcker om 
styrketräning, näringslära och böcker som utgör inlägg i den pågående 
debatten om fett och socker.

11 kommentarer:

 1. Kul med boken, hoppas den blir givande läsning. Själv har jag lagt en beställning på den "Stora löparboken" och hoppas den ger mig lite nyttig information om diverse träningsupplägg. Har ju inte bara som mål att bli snabbare utan även få bättre förståelse för hur kroppen reagerar på olika typer av träning.
  Hoppas vädret i Uppsala tillåter ett långpass imorgon.

  SvaraRadera
 2. Stora löparboken har en hel del läsvärt men uppriktigt sagt är den ganska rörig och det typografiska arbetet lämnar en del övrigt att önska. Men det omfångsrika materialet gör att man kan överse med dessa brister.

  Enligt prognosen ska det bli runt fyra minusgrader i morgon. Perfekt för ett långpass:-).

  SvaraRadera
 3. Lysande väderutsikter mao! :-)

  Imorgon hoppas jag på en betydligt trivsammare löpkänsla än igår.

  SvaraRadera
 4. Nja, prognosen verkar har ändrats. Just nu ser det ut att bli -16 i Uppsala. Men jag SKA ut!!

  SvaraRadera
 5. För kallt för roadrunner!? Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Själv drar jag gränsen vid behagliga -9.

  Norra eller södra Uppsala. Varför inte båda? Jag har skissat på en Uppsala-runt bana (finns på min Jogg.se sida). Lite drygt 42 kilometer. Det blir någon gång i april.

  SvaraRadera
 6. Hehe, jag hade nog kutat trots -19, knäpp som jag är :) Men antagligen hade jag ångrat mig bittert efteråt...

  SvaraRadera
 7. Hej alla kommentarsförfattare! Som ni kanske redan läst i dagens inlägg så blev det ett skapligt pass i minus 22 grader igår.

  SvaraRadera
 8. Nyfiken på vad du anser om aerob och anaerob träning? Läser nu det stora löparboken och kan inte annat än att hålla med om typografin. Men innehållet är klart givande, tills vidare min nya bibel.

  SvaraRadera
 9. Jag började läsa "aerob och anaerob träning" först i helgen och har i skrivande stund bara hunnit fram till sidan 60. Återkommer när jag har läst ut den.

  SvaraRadera
 10. Aerob och anaerob träning är en favoritbok i ämnet. Den får full pott, fem grävlingar direkt.

  Den enda boken jag instinktivt känner att du borde ha är Lore of Running av Tim Noakes.

  Ett gott nytt springår önskas.

  SvaraRadera
 11. Lore of Running av Tim Noakes är en klassiker som jag hört mycket gott om. Det är bara en tidsfråga innan jag skaffar även den.

  SvaraRadera