torsdag 12 augusti 2010

Test av knät på lunchen

Idag har Roadrunner inte känt den minsta tillstymmelse till smärta i sitt löparknädrabbade knä på en vecka. Av den anledningen är det frestande att se om knät håller för de påfrestningar några kilometer löpning innebär. Med största sannolikhet uppstod hans löparknä pga. den snedbelastning och snedställning av högerbenet som uppstår när man springer på ett i sidled lutande underlag. Kanske kan ett i alla tänkbara avseenden rakt löpband få löpningen att fungera?

Det är min hypotes om varför skadan uppstod. Mitt näst senaste träningspass var ett 5 kilometer långt snabbdistanspass. Trots att jag under två pass innan detta haft stora smärtor i knät kände jag ingenting varken under eller efter snabbdistanspasset. Varför frågar man sig? Jag tror att det beror på löpsteget, som av naturliga skäl blir ett helt annat i högt tempo än under långsamt. Dessutom har jag för mig att jag, då det var möjligt, såg till att springa mer mot mitten av vägen där lutningen i sidled var betydligt mindre än inne på den två decimeter breda väggrenen.

Under de längre passen gjorde det ont att springa på underlag med lutning i sidled och det gjorde ont att springa i utförsbackar. När vägen dessutom svänger åt höger blir den oönskade effekten dubbel på högerbenet.

Inget av ovanstående behöver man oroa sig för på ett löpband: löpning rakt framåt på ett underlag som i både x- och y-led är horisontellt mot golvet samt inga svängar varken åt höger eller vänster, vilket borde vara perfekt om min hypotes om skadans uppkomst stämmer. Strax efter klockan 11:00 idag tänker jag prova på Sportlife Garnisonens löpband. Om jag har jag tid så återkommer jag senare idag och berättar hur det gick.

4 kommentarer:

 1. Tummar hålls för ett lyckat (osmärtsamt) pass!

  SvaraRadera
 2. Jag är helt säker på att skadan kommer från lutningen. Jag har själv problem med ena knät under vissa pass och det brukar tillta i en uppförsbacke där doseringen är lite fel. Hela vägen lutar. Därför brukar jag försöka springa högst upp på banan, då brukar det kännas betydlig mindre.

  SvaraRadera
 3. Hoppas testet på löpbandet går bra! Vill bara slänga in en öppen fråga, är det möjligt att anta att orsak och verkan inte hänger ihop?

  Är det möjligt att löpning i lutning i sig inte är så farligt men att det gör extra ont att springa just så om man är skadad?

  Inbillar mig bara att om man är helt 100% i kroppen så måste man hålla på med snedbelastning ganska länge innan man börjar få problem, eller?

  SvaraRadera
 4. @John: jag tror att du har rätt. Se senaste inlägget!

  @Andreas: Det är möjligt. De skador jag haft på sistone är ju dels min högra vad som jag i och för sig tror rehabiliterats och därför ingenting som jag tror att jag kompenserar för när jag springer. Dessutom har jag känt av min pinsamma sträckning från början av juni, vilket jag inte skrivit om på sistone. Faktum är att jag fortfarande känner av den. Det är lite jobbigt! Framför allt i uppförsbackar får jag kompensera med högerbenet (det är vänster gluteus maximus som jag har sträckningen i).

  Men... med min typ av pronation kände jag ganska omgående att det blev jobbigt för högerbenet då foten fick landa i en motsatt vinkel än den som är naturlig för mig. Att då springa 16,4 kilometer i sidolut blev till slut för mycket för mitt högerben och jag tro att löparknäet slog ut i full blom av detta. Framför allt också då jag inte fattade att det var just det jag drabbades av utan fortsatte springa samma vända flera gånger till. Varje gång fick jag riktigt ont efteråt. Jag sprang på kvällen och på nätterna hade jag så ont att det tog flera minuter bara jag skulle vända på mig.

  Men det är möjligt att du har rätt...

  SvaraRadera