onsdag 27 oktober 2010

Stockholm Marathon 2011 samt Roadrunner ber sina läsare om en tjänst.

Roadrunner väger idag c:a 81 kilo. Det är hela 7,5 kg mer än under toppformen i början av april i år. Det är inte utan att han funderar lite på hur mycket dessa kilon bromsar farten under hans löpturer. Tempot kring 5:20/km med "lagom" ansträngning motsvarar kanske det tempo han skulle kunna hållit i toppform om han hängde på sig extra vikter motsvarande 7,5 kg. Han skulle vilja uppmana sina läsare att prova med just detta.

Du, kära läsare, som just nu känner att din form inte lämnar mycket övrigt att önska och ligger just nu på din matchvikt! Just dig skulle jag vilja be om en tjänst. Häng på dig en ryggsäck och fyll denna med böcker eller vad du nu behagar motsvarande 7,5 kg. För att inte belasta ryggen kan innehållet också fördelas över hela kroppen: i fickor, strumpor, kalsonger... you namet it! Ge dig sedan iväg på en löptur och notera vilket tempo du lyckas hålla. Låt mig därefter få veta hur det gick. Det behöver mitt självförtroende just nu:-).

Min tidigare så pålitlige leverantör av gratisanmälningar till löpartävlingar har nu dessvärre dragit öronen åt sig. In i det längsta har jag väntat med att anmäla mig till Stockholm Marathon i hopp om att erbjudas en gratisplats. Men nejdå... tydligen har mina avhopp från årets tävlingar gjort att jag förlorat förtroendet hos vederbörande och således är jag inte längre något att satsa på vad gäller "gratisplåtar". Detta trots att jag faktiskt betalt samtliga tävlingar själv, utom Stockholm Halvmarathon där jag erhöll gratisplats.

Igår anmälde jag mig till Stockholm Marathon på eget initiativ och betalade således också med egen deg. Målsättning blir återigen sub 3:30 men jag hoppas på att kunna kapa ytterligare några minuter.

6 kommentarer:

 1. 7,5 pannor är en del extra att kånka runt på. Du får se den extra vikten som bra träning. Angående hur vikten påverkar farten kan du kolla på
  http://www.runningforfitness.org/calc/weighteffect.php

  Kul att du också är anmäld till maran!!

  SvaraRadera
 2. Bra!
  Bär man på lite extra kilon brukar jag säga att man kan tappa upp till ca 10 kg i en uppladdning inför ett marathon. Det finns flera i min omgivning som har gjort det så dina 7.5 kg kommer att försvinna.

  MVH

  SvaraRadera
 3. Det blir rättvist först när vi anger i % av kroppsvikten. Annars vill jag inte va med, mvh/sub50-kg

  SvaraRadera
 4. Sen jag ramlade ur min bantning 2007 har jag viktvarierat en hel del under varje år. Och jag kan inte direkt minnas att det är så förbaskat mycket jobbigare att springa 78-80 kilo fetknopp än som 72-74 kilos skelett.

  Fick mig att kolla årets siffror, högsta dagsvikt jag sprungit rundor till var 78,6 i mars och lägsta 71,0 kilo i juli. Diffen är 7,6 kilo.

  Kul att ditt lubbande är igång nu. Och så undrar jag hur du tänker det här med löpmängd, upptrappning och annat. Varför väljer du lite längre sträckor (som trots allt 10-14k är) nu när du ska igång. Har du en plan? eller springer du på lite måfå och känsla? Eller är det på rent tvång?

  SvaraRadera
 5. Du måste med komma ihåg att du har hunnit vänja dig vid där 7½kg. En himla skillnad mot om jag skulle slänga på mig lika mycket direkt. Och som Frida skrev, det måste bli i %form.
  Faktumet att du inte tränat så mycket nu heller gör ju inte direkt saken lättare...När du är igång ordentligt kommer de där kilona inte att vara lika belastande. Och de kommer att försvinna.:-)

  SvaraRadera
 6. @Hempa: Mycket intressant sida. Men jag trodde (och hoppades!) att det skulle vara lite mer skillnad.

  @Lennart: att kilona kommer att försvinna är jag alldeles övertygad om. Känner jag mig själv och min kropp rätt kommer jag att vara nere på 75 kilo innan året är slut.

  @Frida: Naturligtvis har du rätt. För dig räcker det med c:a fem kilo i ryggsäcken. Berätta gärna hur det gick!;-)

  @BadGEAR: Nej, jag har ingen direkt plan. Just nu tar jag vara på alla tillfällen som ges för löpning och försöker utnyttja tiden på bästa sätt. Planen, om det nu finns någon, är att springa två pass kring en mil i veckan. Dessutom ska ett längre pass på c:a 15 kilometer fås till. Framöver ska jag försöka springa lite om mornarna också. Men det tar emot! Jag avskyr att springa när man knappt har vaknat. Men jag vill gärna få till ett fjärde per vecka.

  @Ingmarie: Ja, visst är det så. När jag bad mina läsare om denna tjänst var det inte så allvarligt menat och inte så genomtänkt. Jag utgick från att läsaren vägde kring 75 kilo, precis som jag gör när jag är i god löpform. Och visst är det ett riktigt påpekande att jag inte tränat så mycket. Därför vore det intressant att veta hur mycket enbart viktuppgången bidrar med när det gäller det låga tempot just nu. För att få veta det måste någon som är i form hänga på sig 10% av sin kroppsvikt och ge sig ut. Intressant experiment, men som sagt skrivet och föreslaget med en ögonglimt från min sida;-).

  SvaraRadera